Ο Φάρος


- Ο φάρος [ΑΕΦ: 8022] κατασκευάστηκε το 1874 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων στην άκρη Καστρί του αγκυροβολίου του Γαυρίου (αρχ. Άνδρου πρόσορμος και Γαυρολέων). Ο φανός του ήταν διοπτρικός και εξέπεμπε ερυθρό σταθερό, με φωτοβολία 5 μίλια και εστιακό ύψος τα 96 μέτρα. 

- Το κτίριο έχει συναντήσει τρεις φάσεις κατασκευής. Αρχικά ήταν ισόγειο με τον πύργο ύψους 8 μέτρων να παρουσιάζει ιδιαίτερη πλαστικότητα καθώς η σκάλα ανόδου στον φανό είναι εξωτερική. Αργότερα έγινε προσθήκη ορόφου κι έπειτα ένα συνοδευτικό κτίσμα παραπλεύρως. Το 1941 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και λειτούργησε ξανά το 1945. 

- Είναι από τους ελάχιστους φάρους του ελληνικού δικτύου που η κατοικία των φυλάκων έχει δυο ορόφους ενώ αποτελεί μοναδική περίπτωση ως προς την εξωτερική σκάλα ανόδου (σε άλλες περιπτώσεις η σκάλα είναι εσωτερικά του πύργου).


El faro 

El faro se construyó el 1874 de la Empresa Francesa de los Faros al punto noroeste de la isla de Andros. Su torre mide 8 metros y su altura focal de su luz es 96 metros. El acceso al Faro se hace en coche del Gavrio, el puerto principal de la isla que está a 31 km de la capital de la isla.



Ο φάρος στέκει ανενεργός και ερειπωμένος εδώ και αρκετά χρόνια με κατεστραμμένο τον κλωβό και το φωτιστικό μηχάνημα. Η λειτουργία του έχει αντικατασταθεί από αυτόματο φανάρι τοποθετημένο σε χωροδικτυωματικό πύργο. Έπειτα από τις ενέργειες της εθελοντικής ομάδας εργασίας το κτίσμα του φάρου κρίθηκε, από το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, διατηρητέο μνημείο στην δυόροφη μορφή του.

H πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το Γαύριο το κυριότερο λιμάνι του νησιού που απέχει 31 χλμ. από την Χώρα της Άνδρου.


Άνοιγμα Faros 8022 σε μεγάλο χάρτη


Το λιμάνι του Γαυρίου, Άνδρου [- Live WebCam, - Εικόνες & Video από το TripInView]





______________________________________________________________________________________________________

Ο φάρος του Γαυρίου σε: Φωτογραφίες | Video | Σχέδια | Παρουσίαση
______________________________________________________________________________________________________

Στην πανσέληνο του Αυγούστου (2015)

______________________________________________________________________________________________________


* Το σκίτσο και οι γενικές πληροφορίες για τον φάρο προέρχονται από το βιβλίο: Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι, του Γήση Παπαγεωργίου, εκδόσεις ΑΜΜΟΣ.